طب و اخلاق
غذا هوا و سایر امور ششگانه که اسبا ستۀ ضروریه نامیده می شوند، در سلامت، اخلاق و شکل گیری صفات در انسان، نقش اساسی داشته و رعایت یا عدم رعایت آنها می تواند در روح و روان انسان موانعی ایجاد کند یا برای رسیدن به کمالات یاریش دهد.
بنابراین بحث در مورد این موارد ششگانه – که هر انسانی برای ادامه زندگی بدان ها نیاز دارد – از مهم ترین و کاربردی ترین مباحث طب اسلامی است. همچنین شناخت و رعایت آنها ، تأمین کننده صحت و سلامت افراد جامعه می باشد و در طریق مجاهدت و داشتن نفس قدسی ، بسیار مهم و ضروری است.
اسباب ضروری عبارتند از : هوا، خوردنی ها و آشامیدنی ها، خواب و بیداری، حرکت و سکون، استفراغ(1) و احتباس(2)، اعراض نفسانی مانند خشم و غضب.
غذا، از اسباب ضروری برای حیات انسان شمرده می شود ؛ چون بدن قابلیت بقا و زنده ماندن را برای مدتی محدود دارد و به سبب اموری، رو به زوال است و کم کم به تحلیل می رود. از جمله آن امور، اسباب داخلی چون حرارت غریزی نهفته در بدن و حرکات نفسانی ، مانند فکر و غضب ، و اسباب خارجی مانند حرارت خورشید است. در حقیقت غذا نیرو و اجزای تحلیل رفته بدن را جبران کرده و سلول های جدید می سازد. اگر بدن تغذیه نشود ، جسم انسان قابلیت بقا و زندگی خود را از دست می دهد و شخص، دچار مرگ زودرس می شود؛ بنابراین غذا از اسباب ضروری بدن است.
آب، مانند غذا از اسباب ضروری برای حیات است. بدن برای هضم ،رقیق و لطیف کردن غذا برای نفوذ بهتر و آسان تر در رگ ها و سلول ها، به آب نیاز دارد؛ از این رو آب ، متمم و کامل کننده غذا به شمار می رود، نه قسمی دیگر؛بلکه آب و غذا، هر دو یک قسم از اسباب ضروری بدن هستند.
1.دفع و خارج کردن اجزای غذا که اگر دفع نشود، در بدن متعفن و فاسد می شود و منجر به هلاکت می گردد.
2.حبس و نگه داشتن غذا در بدن تا به خون تبدبل شود.
ادامه دارد…