پرهیز از خشونت
فطرت مؤمن سراپا شفقت است
در جهان دست و زبانش رحمت است
ازوظائف مهمي كه بسياري از مشكلات زندگي را در حوزه خانواده از ميان بر ميدارد و دادگاههاي خانواده و مراجع حل اختلاف را خلوت و تعطيل مي كند، عفو و گذشت و بخشش در موضوعات و وقايع ناراحت كننده در جمع خانواده است.
قرآن بندگان ممتاز و شايسته خداوند را مي ستايد و مي فرمايد:
"وَ اِذا ماغَضِبُوا هُمْ يَغْفِرُونَ"؛ “هنگامي كه خشمگين شوند عفو مي كنند.”
بااندكي تأمل مي توان بر عصبانيت و ناراحتيهاي رواني كه در اثر خطاها ياسوءظنها و يا اشتباهات ناخواسته در ميان اعضاء خانواده رخ مي نمايد، مسلط شد و آتش غضب و خشم را خاموش كرد.
خداوند مي فرمايد:
"وَ لْيَعْفُوا وَلْيَصْفَحُوا اَلاَ تُحِبِّونَ اَنْ يَغْفِرَ اللَّهُ لَكُمْ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحيمٌ"؛"شايسته است عفو كنند و از لغزشهاي ديگران چشم بپوشند. آيا دوست نمي داريدخداوند نيز شما را عفو كند؟ البته كه خداوند آمرزنده و مهربان است.”
امام سجادعليه السلام نيز در مورد حق زن بر عهده شوهر مي فرمايد: “حق همسر تواين است كه بداني خداوند او را براي آسايش و آرامش، و پرستار تو قرار داده است و بداني كه او نعمت خداست و هر يك از شما به سبب همسرش خداي را شكر و سپاس گويد و با نعمت خدا مهرباني و نيك رفتاري و مدارا كند.
وشايسته است او را گرامي بداري و با وي به نرمي رفتار كني و اگر چه حق توبر او بيشتر و واجب تر است و اطاعت تو بر او لازم است تا جايي كه معصيت خدا محسوب نشود، ولي او هم بر تو حق مهرباني و رحمت دارد.”
رسول گرامي صلي الله عليه وآله به مردي كه از راه دور آمده بود و يك موعظه و راهكار كاربردي درخواست مي كرد، فرمود:
"لا تغْضَبْ؛ [در معاشرت با ديگران ] از خشم و غضب دوري كن!”
و او سخت ترين و بحراني ترين مشكلات زندگي را با عمل به اين عبارت كوتاه نبوي حل كرد.
رسول گرامي اسلام صلي الله عليه وآله با رهنمودهاي حكيمانه خود بسياري از اختلافات و كشمكش هاي داخلي خانواده ها را حل كرده است.
آن حضرت در جمله اي زيبا مي فرمايد:
"اَلااَدُلُّكُمْ عَلي خَيْرِ اَخْلاقِ الْدُّنْيا وَ الْآخِرَةِ تَصِلُ مَنْقَطَعَكَ وَ تُعْطي مَنْ حَرَمَكَ وَ تَعْفُوا عَمَّنْ ظَلَمَكَ؛
آياشما را به بهترين اخلاق دنيا و آخرت راهنمايي نكنم؟ پيوستن با كسي كه ازتو بريده و بخشش به كسي كه تو را محروم ساخته و گذشتن از كسي كه به تو ستمكرده است.”