توصیه های پیاده روی اربعین
✅پرسش:
لطفا توصیه های اخلاقی که خوب است در پیاده روی اربعین رعایت کنیم را بیان کنید.
قسمت اول
?پاسخ:
اين سفر عشق را آدابي نوراني است که امام صادق(ع) در ضمن حديثي به آنها اشاره ميفرمايد که در ادامه ميخوانيم:
1.? رفتار نيکو با همراهان
«حُسْنُ الصَّحَابَةِ لِمَنْ يَصْحَبُک»؛ خوشرفتاري با همراهان.
توجه به ارزشهاى اخلاقىِ اسلام در سفر زيارتي، اين مسافرت معنوي را بسيار شيرين و جاذبهدار ميکند. يکي از اين ارزشهاي اخلاقي که رعايت آن پسنديده است؛ رفتار نيکو با همراهان است. انسان بايد به هم سفر خويش به ديد زائر امام نگاه کند و نهايت احترام، ادب، مهرباني، خوش خلقي، و تواضع را داشته باشد و اگر احيانا در طول سفر بر اثر محدوديت امکانات، ازدحام جمعيت، خستگي راه يا بيماري، با بدخلقي او مواجه شد، با سعه صدر و مدارا آن را مديريت کند.
2. ?کمگويي
«قِلَّةُ الْکَلَامِ إِلَّا بِخَيْر»؛ کمگويى، جز به نيکى.
پرحرفي و بيش از حد صحبت کردن، خصوصاً در مکان هايي که در طول سفر براي استراحت عمومي تعبيه شده، علاوه بر آن که موجب اذيت اطرافيان ميشود آفتي است که ناخودآگاه انسان را در ورطه هلاکت و سقوط مي افکند و باعث مي شود انسان به گناهاني مانند دروغ، غيبت، تهمت، سخن چيني و… مبتلا شود، لذا شايسته است که به مقدار ضرورت سخن گفته شود تا از مفاسد پرحرفي در امان بود.
3.? فراوان به ياد خدا بودن
«کَثْرَةُ ذِکْرِ الله»؛ بسياري ياد خدا.
در اسلام براي عباداتي مانند نماز، روزه، حج و… محدوديتهايي زماني، مکاني، کمّي و کيفي وجود دارد و تنها ذکر خداست که نه تنها محدوديت ندارد بلکه توصيه به کثرت آن نيز شده است: «يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا اذْکُرُوا اللَّهَ ذِکْراً کَثيراً؛ اى کسانى که ايمان آوردهايد ذکر حق و ياد خدا (به دل و زبان) بسيار کنيد». بر همين اساس توصيه ميشود براي آمادگي پيدا کردن حضور در پيشگاه معصوم و کسب حال معنوي، ذکر و ياد خدا را داشته باشيم که آثار سازنده روحى و اخلاقى فراوانى به جاي ميگذارد، و زائرين به راحتي ميتوانند با برنامهريزي مشخص و همراه داشتن يک صلوات شمار ساده، اذکار فراواني را در اين سفر معنوي انجام دهند.
4.? پاکيزگي لباس
«نَظَافَةُ الثِّيَاب»؛ پاکيزگي لباس.
از آن جا که حالت روحي و جسمي، ظاهر و باطن در يکديگر تأثير متقابل دارند، حضرت نکتهاي را در مورد وضعيت ظاهري مبني بر پاکيزگي لباس زائر تذکر ميدهند که لباس تميز و وضع ظاهري زائر در پديد آمدن حال مناسب روحي و ايجاد نشاط معنوي تاثيرگذار است. به علاوه، بخشي از حرمتگذاري به شخصيتي که به ديدارش ميرويم، در آراستگي ظاهر و مرتب بودن لباس جلوه ميکند، بر همين اساس به پاکيزگي لباس توصيه شده است.